Ingroeiende teennagels bij te krappe schoenen

5 tips ter voorkoming ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels kunnen u veel overlast bezorgen. Het is een pijnlijke kwaal, die regelmatig pas in de operatiekamer wordt opgelost. Toch hoeft het zo ver niet te komen, als u attent bent. Want een ingegroeide teennagel ontstaat niet van de ene op de andere dag. Daarom hier een aantal tips.

Oorzaken

Ingroeiende teennagels ontstaan door diverse oorzaken. Het kan zijn dat u slecht passende schoenen draagt. Of de nagels te kort knipt. Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie doet uw voeten zeker geen goed. Ook een schoen met weinig ruimte voor de tenen en bovenwaartse druk kan problemen veroorzaken.

Te kort knippen

Een veel gemaakte fout is dat mensen, ter verlichting, de nagel korter gaan knippen. Dat is geen oplossing, want de te kort geknipte nagel heeft vervolgens de neiging in de teen te groeien. Het verlost op de heel korte termijn soms even de pijn, maar is op de lange duur juist de veroorzaker van de pijn. Het zachte deel van de teentop krult over de teennagel, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Het is aan te raden de teennagel minimaal een millimeter voorbij de teentop te laten uitsteken. Naast te kort knippen is de schuin geknipte nagel, eveneens ter verlichting van de pijn, eveneens geen oplossing.

Er ontstaat uiteindelijk een ontsteking als de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt. De huid wordt dan gespannen, glanzend en rood. U merkt dat ook een kloppende pijn ontstaat.

Pedicure

Het is niet erg verstandig een ingroeiende nagel zelf te behandelen. De pedicure beschikt over instrumenten en technieken om de nagel te behandelen. De pedicure kan, als u tijdig een afspraak maakt, de nagel drukvrij leggen en u verlossen van pijn aan de voeten. Verder geef ik, vanuit mijn praktijk van Pedicure Noordwijk, advies over het voorkomen van ingroeiende teennagels.

5 tips

Wanneer u onderstaande punten naleeft, kunt u een pijnlijke aandoening voorkomen. Het is een rijtje tips over ingegroeide nagels, zoals dat ook is te vinden van onze brancheorganisatie Provoet:

  • Knip teennagels altijd recht en niet te kort
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
  • Vijl ook de teennagels glad zoals uw vingernagels
  • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de breedte als in de hoogte
  • Heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen? Laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Wacht niet te lang als u hinder ondervindt van ingroeiende nagels. Bel of mail voor een afspraak met Pedicure Noordwijk. Zie hiervoor de contactpagina.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *