Knabbelvis, pedicure, hygiene

Een knabbelvis: niet erg van de hygiëne

Toen ik onlangs de televisie aanzette, kwamen ze ineens weer in beeld bij een programma over vakanties in het buitenland. De knabbelvisjes, sabbelend aan de voeten van twee vrolijke dames die samen in een bad met water zaten te ontspannen. Het ziet er ogenschijnlijk zo gezellig uit, maar erg fris is het allemaal niet.

Karperachtig

Deze garra-rufavissen komen oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Het zijn karperachtige vissen, zonder tanden. In de bassins knabbelen ze aan dode en verdikte huid van de voeten en ook handen. Het is bedoeld als ontspanning en voor de cosmetica, maar ik adviseer de mensen dan toch liever om de pedicure met een bezoek te vereren.

Eelt

De pedicure kan dan in een ontspannen sfeer en op kundige wijze overtollig eelt verwijderen. De pedicure is daarin gespecialiseerd en heeft oog voor de hygiëne. Dat kan van de knabbelvisjes niet echt gezegd worden. Ik heb onvoldoende medische kennis om hier onderbouwde wetenschappelijke uitspraken over te doen, maar een feit is dat diverse onderzoekers tot negatieve adviezen komen.

Risico

De RIVM deed in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoek en oordeelt nog mild. Het infectierisico is voor gezonde mensen verwaarloosbaar, zo stelt de RIVM. Personen met huiddefecten lopen meer risico. Mensen met weinig weerstand kunnen beter wegblijven uit deze bassins. Het is dus per persoon verschillend.

Hard oordeel

In diverse buitenlandse media is er een harder oordeel over de visjes. In deze publicatie van ABCnews.com wordt gewaarschuwd voor de gevaren. Ook op youtube.com zijn beelden te zien die er allemaal niet erg fris en hygiënisch uitzien.

Hygiëne

Daarom, nogmaals, lijkt mij een bezoek aan de pedicure meer voor de hand liggend. Hier is alle aandacht voor hygiëne. Ik ontvang u graag in mijn praktijk in Noordwijk als u vindt dat overtollig eelt op een pijnloze en kundige wijze verwijderd moet worden.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *